MARBLE 2023 Basın Bülteni

Bu sene 28. kez düzenlenen ve uluslararası çapta önem arz eden Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarına ilgi bu yıl da yoğun oldu. Marble İzmir Fuarı sağladığı toplam 330.000 m2 fuar alanında dünya genelinden gelen katılımcıları ve ziyaretçileri bir araya getirerek sektörün buluşma noktası haline geldi. Fuar 1.100’den fazla katılımcıya, 100’e yakın ülkeden gelen ziyaretçi ve 145 ülkeden gelen alım heyetlerine ev sahipliği yaparken toplam ziyaretçi sayısı 100.000’i bulmaktadır. Fuardan bir gün önce, TÜMMER Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk’ün anısına bir tören düzenlenerek fuar girişine “Raif Türk Meydanı” adı verildi. Duygusal anların yaşandığı törende söz alan konuşmacılar, Raif Türk’ün iş insanı kimliğinin yanı sıra hayırseverliği ile de önder bir insan olduğunu ifade etti.

26 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen Fuar Açılış Töreninde TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek ülkemizde 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketine değinerek tüm ülkemize başsağlığı diledi. Afet bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına değinen Şimşek ulaştırılan destekler için madencilik sektörüne teşekkür etti.  Konuşmasında hem blok hem de işlenmiş doğaltaşlar için fuara 145 ülkeden alım heyetlerinin geldiğine değinerek blok için özellikle Çin, İtalya ve Hindistan’dan; işlenmişler için ise ABD ve Avrupa’dan yoğun katılımlar olduğunu belirtti. Şimşek sektöre bereketli fuarlar dileyerek konuşmasına son verdi.

TÜMMER TV YAYINA BAŞLADI

Marble 2023’le eş zamanlı olarak TÜMMER TV yayın hayatına başladı. Fuarın ikinci ve üçüncü gününde sektör temsilcilerinden Ferah Türkmen konuklarıyla söyleşilerde bulundu.

TÜMMER TV’nin ilk konuğu olan TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan pandemiden sonra muazzam bir katılımcıyla karşılaştığını ifade ederken “Doğaltaş açısından çok zengin bir ülkeyiz, ihracat ve üretim rakamlarını katlayarak gitmemizin önünde hiçbir engel yok. Kural ve kaidelere uygun olarak çevreyle barışık, çevreyle dost anlayışla madencilik yapmak temel hedefimiz ve mottomuz ve misyonumuzdur” dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya söyleşide, 17 STK’nın bir araya gelmesi ile yapılan çalışma ve görüşmelerden bahsederek “Ortak kararlar doğrultusunda bürokrasinin önüne gittiğimiz zaman kabul görmeye başladık.” dedi. İzmir fuarının temellerinin 1990 yılında atıldığını, bugüne gelene dek yoğun emek harcandığını, bu yıl 28. kez kapılarını açmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Maden Mühendisi Oğuz Güner, doğaltaş sektörünün katma değeri çok yüksek bir sektör olduğunu, bazı illerin ise tam anlamıyla geçim kaynağının olduğunu söyledi. Sektör sorunlarına da değinen Güner, bu sorunlara devletin öncülük etmesi gerektiği inancında olduğunu ifade etti.


Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bu kalabalığı ben de beklemiyordum” dedi. Marble 2023’ün sonuçlarından çok umutlu olduğunu ifade eden Alimoğlu; ülke ve sektör için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını, İzmir fuarının ülkemizin olduğunu ve sektörümüzün bu fuara her zaman sahip çıkması gerektiğini söyledi. 


TÜMMER Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Metin Balıbey, “Bizim eski özlediğimiz fuarlar seviyesinde bir fuar izlediğimiz kanaatindeyim. Yeni yeni taşlar sergilenmiş, daha değişik bilinçle hareket etmişiz. Genç firmalar var, bu da bizim için sevindirici oluyor” dedi. Makinacılarla birlikte sektörün büyüdüğünü, bunun da bir terazisi olması gerektiğini ifade ederek; ihtisaslaşmanın, markalaşmanın ve mimarlarla barışık yaşamanın önemine vurgu yaptı. Sektörün başarısında TÜMMER’in payı olduğunu söyleyerek beraber değil bir olalım mesajını verdi.


Muğla Mermerciler Derneği (MMD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, fuarın her yıl genişlediğini, geliştiğini, stant tasarımlarında dahi bunun gözlendiğini söyledi. Moda sektörüne hitap etmeleri nedeniyle üretim aşamasındaki sıkıntılara değinen Ercan, “Modaya uygun ürünü arazide aramamız, Ar-Ge çalışmalarını yapmamız, resmi makamlardan izinleri aldıktan sonra üretime geçmemiz gerekiyor. Bu izin süreçleri bilinmez bir takvim, bazen izinler gelene kadar o ürünün modası geçiyor. Yatırımlar, masraflar, maliyetler atıl kalıyor” dedi. Kamuoyunun madenciliği yanlış bir bakış açısı ile değerlendirdiğini, madensiz yaşamın olamayacağını ve madenlerin endüstrinin temel hammaddesi olduğunu belirtti.


Denizli deyince akla ilk gelenin traverten olduğunu belirten Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği (DENMERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Serter pandemi döneminde yeni inşaatlardan ziyade eve kapanan insanların bahçe düzenlemesine ve mutfak yenilemesine yönlenmesi ile renovasyon talebinin arttığını dile getirdi. ABD, Avrupa ve Avustralya’ya kadar uzanan pazarlarında Denizli traverteninin çok rağbet gördüğünü ekledi. 2022’nin son çeyreğinin keyifli geçmemesi, maliyetlerin fazlasıyla artması, eski cirolar yakalansa dahi kar marjlarının eskisi gibi olmadığı, dünya genelindeki resesyonlar nedenleriyle sektörün Marble 2023 için beklentiye girdiğini ifade eden Serter fuar yoğunluğunun sonuçlara olumlu yansımasını diledi.  En büyük blok pazarının olduğu Çin’in, pandemi döneminde alınan önlemleri çok uzun süre sürdürmesi, inşaat sektörlerinin gerilemesi, elektrik ile ilgili yaşadıkları sorunları ve maliyetlerinin artışı neticesinde blok pazarının zarar gördüğünü bu fuarda nihayet Çin’den ziyaretçilerin göründüğünü ancak pazarın toparlanması için zamana ihtiyaç olduğunu da belirtti.


Doğaltaş Makinaları ve Teknolojileri Üreticileri Derneği (DOTEK) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Ekiz Atıcı fuarı potansiyeli yüksek olarak değerlendirerek yurtiçinden ve yurtdışından gelen müşterilerinin olduğunu söyledi. Erkeklerin egemen olduğu bir sektörde kadın olarak çalışmanın zorlukları sorulan Ekiz Atıcı, makina sektöründe çalışmaya başladığında bir kadın olarak çalışmanın zorluklarını yaşadığını ama artık bu zorlukları hem kendisinin hem de diğer kadınların aştığını belirtti. “Doğaltaş sektöründe fabrikalarda kadınların gerçekten yüksek oranda çalışması gerçekten gurur verici.” diye ekleyerek genç nesiller olarak hem makina sektörünü geliştirmek hem de kadın istihdamını artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi. Eskiden yurt dışından alınan doğaltaş makinalarının artık ülkemizde üretilmesine olanak sağlayan Türk makina sektörünün artık Marble İzmir Fuarı dışında birçok yurtdışı fuarlarında yer bulduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda makine pazarının Orta Doğu ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkeleriyle sınırlıyken artık İtalya, Almanya ve Amerika’da da pazarları olduğunu ekledi. “Türk makinacıları olarak dünyanın her yerine makina gönderiyoruz.” diye vurguladı.


Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği (AFİSMED) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Çakmak söyleşide, geçtiğimiz iki yılın fuarlarının pandemi sebebiyle düşük katılımla gerçekleşmesinin ardından bu yıl katılımcıların yurtiçi ve yurtdışı alıcılardan çok memnun olduklarını belirtti.  Çakmak, İscehisar’ın mermerin başkenti olduğunu vurgulayarak 700-800 civarında ocak, fabrika ve atölye bulunduğunu ve fuara Afyon’dan 130 firmanın katıldığını ekledi. Bu firmaların arasında mermer, doğaltaş ve makina üreticilerine ek olarak el sanatları atölyelerinin bulunduğunu ve fuaye alanının mutlaka gezilmesi gerektiğini söyledi. Çakmak’a sektörün sorunlarının ilki nedir diye sorulduğunda yarattığı katma değer ve istihdam olarak mermer ve doğaltaş sektörünün çok büyük olduğunu ancak kanun ve yönetmeliklerin sektörü yavaşlattığını ve dünya üzerinde orman alanlarına “0” bedelle izin verilen ülkeler mevcutken ülkemizde bu bedellerin çok yüksek olduğunu söyledi. Ülkemizin 6.5 milyar dolar olan ihracatının üçte biri mermer ve doğaltaşlara aitken sektörün önünün açılması halinde rahatlıkla bu değerin 2-3’e katlanacağını ekledi.


Marble Fuarının bul yıl 28.’si gerçekleşirken İzmir Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Kuntel fuarın 33 yıllık geçmişine değinerek söyleşiye başladı. 1989-1990 yılları arasında uluslararası olarak 3-5 mermercinin katıldığı bir sergiyken 1991 yılında daha çok mermercinin katıldığı sevgi yolunun kurulduğunu,1995 yılında büyük fuar alanına geçildiğini ve o günden beri her geçen gün daha çok büyüyerek Dünya’nın en büyük mermer doğaltaş fuarı olma yolunda ilk üçten geriye düşmediğini ekledi.


Diyarbakır Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Çağdaş TÜMMER TV’ye, sektörün sesini sektöre ve kamuoyuna sansürsüz şekilde aktaracağı için teşekkür ederek başladı. Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır’dan gelen Çağdaş “Maden sektörünün Türkiye genelinde olduğu gibi deprem bölgesinde de en fazla mobilize olan yardıma koşan bir sektör olmanın haklı gurunu yaşadığını” ve bölgedeki iş makinalarının, konteynır ve prefabrik yapıların TÜMMER ve TMD ile koordineli bir şekilde depremzedelerin ve yöneticilerin hizmetine ulaştırıldığını söyledi. Fuarın buruk geçmesinin bir diğer sebebinin de sektörün duayeni Raif Türk’ün kaybı olduğunu ve İZFAŞ fuarında adının yaşayacak olmasıyla kendisine olan vefa borcunun ödendiğini ekledi. Pandemiden sonra yeni açılan Çin ve Hindistan pazarının hareketlenmesiyle fuarın ekonomik yansımasını heyecanla bekleyen Çağdaş, ülkemizin 600 civarında olan doğaltaş renk ve desen çeşitliliğinin 47 tanesinin Diyarbakır’dan getirilerek alıcılara sunulduğunu belirtti. Sektörün sıkıntılarının temelinden çözümü için her ilde İl Maden İzleme Kurullarının kurulması ve resmi kurumların, vatandaşların, firmaların, STK’ların, sektör temsilcilerinin ve üniversitelerin bir araya gelerek madencilik tartışmalarının, izinlerin ve katma değer gibi konuların bu kurullarda görüşülmesi ile madenciliğe olan kötü algının kırılacağını düşündüğünü ifade etti. 


İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı sektörün fuarla beraber büyüdüğünü ve fuarın da sektörle beraber büyüdüğünü dile getirdi. 28. yılında olan fuarın, kültür parkında bir doğaltaş sergisi mermer sokağı olarak başladığını ve geliştikçe sektörün üretim kapasitesini arttırdığını, üretimin artmasıyla sektörün ihracat kapasitesinin de arttığını vurguladı. Doğaltaşta dünyanın gözde ülkelerinden biri olduğumuzu belirten Karaosmanoğlu Alıcı, 29. Marble fuar alanında 20.000m2’lik yeni alanın açılacağını ve böylece dünyada sayılı fuarlar arasında yer alan fuarımızda daha fazla doğaltaşımızı sergileme olanağı sunacaklarını belirtti.  Karaosmanoğlu Alıcı, fuarda alan tahsisi yapabilecekleri 1m2’lik bir alanın bile kalmadığını, bütün alanı kullandıklarını dile getirirken fuarı nicelik olarak büyütemeyecekleri için nitelik olarak büyütmeyi ilke edindiklerini dile getirdi. Bunun için ciddi çalışmalar yürüttüklerini, hedef ülkeler belirlediklerini, Amerika Taş Enstitüsü ve mimarlar ile çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 


Alpay Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Melike Alpay Özmen fuarın bir önceki seneye göre daha yoğun geçtiğini belirterek uzun iş birliklerinin oluşacağı bir fuar diledi. KAGİDER Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikasyon programında bağımsız danışman firmalarla şirketin kadın erkek eşitliğine verdiği önemi ölçen uzun raporlamalar sonucunda programı başarıyla tamamlayan firmalara sertifika verildiğini belirten ve madencilik alanında bir ilk olduklarını belirten Alpay Özmen, bu sertifikanın sektörde farkındalık yaratmasını diledi ve sanatçı iş birliklerine önem verdiklerini ve sanatçıların da taşı kaynağında tanımalarına vesile olduğu için gururlandıklarını dile getirdi.


TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek fuarın hayırlı geçmesini dilerken fuar meydanına geçmiş dönem TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk’ün isminin verilerek yaşatılmasında rol oynayan Tunç Soyer, Canan Karaosmanoğlu Alıcı ve TÜMMER Yönetimi başta olmak üzere destek veren herkese teşekkürlerini iletti. Fuar alanında, önceki senelerde, mevsim koşulları itibari ile zorlanan makinecilerimiz için bu sene yapılan restorasyon çalışmalarından stant sahiplerinin çok memnun olduklarını belirten Şimşek, çalışmaların devam edeceğini ve önümüzdeki senelerde 100.000 m2 üzerinde de güneş enerjisi kurulum çalışmalarının yapılacağının sözünü aldığını iletti. Bu sene için ciddi restorasyon çalışmalarının yapıldığını belirten Şimşek, çalışmalar kapsamında 8.500m2 mermer gönderip destek sağlayan firmalara ayrıca teşekkürlerini iletti. Şimşek, tecrübe sahibi olduğu basın alanından aldığı ilhamla başlatmış olduğu TÜMMER TV’yi kurma düşüncesinin kamuoyunu sektör adına aydınlatmak amacı taşıdığını dile getirdi. Sektörün sahip olduğu değerin sesi olmak için çalışmalarını sürdüren Şimşek kanalın hayırlı olmasını dilerken fuarın da verimli geçmesini dileyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.


MARBLE 2023 FUARI STANT GEZİMİZİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

YÖNETİM KURULUMUZUN MARBLE 2023 STANT GEZİLERİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

MARBLE 2023 FUARINDAN KARELERDEN OLUŞAN VİDEOMUZU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

YUKARI